Jouw kwaliteit bepaalt ons succes. Dus krijg je alle kans om je onbeperkt te ontwikkelen – professioneel én persoonlijk. Je hebt toegang tot honderden trainingen en kennissessies via de Capgemini Academy, de Capgemini University in Parijs, AdvantageYou en de woensdagavondtraining, waarin collega's onderling kennis delen.

In 2020 bestond de woensdagavondtraining uit 50 avondsessies, waarin meer dan 35 onderwerpen werden behandeld over innovatieve technologie, software raamwerken, architectuur, infrastructuur, graphics en 3D-modellering, en IoT. Inmiddels bestaat de woensdagavondtraining ruim 14 jaar. In deze blogpost vertelt Hans van Rijs, een van de organisatoren, welke ‘rules of the road’ ze in de loop der jaren vastgehouden hebben.

Regel #1: Ondersteun meerdere leerstijlen en experimenteer met het mixen ervan

Iedereen heeft een persoonlijke leerstijl! Als kind leren we veel door te spelen en te experimenteren, in ons eigen tempo en op onze eigen manier. Naarmate we ouder worden, wordt de manier waarop we leren steeds meer beperkt; spelen wordt vervangen door vaste leerrituelen en gericht op het individu. We vergeten te leren door samen te spelen en ervaringen direct te delen. Met onze woensdagavondtraining bieden we een platform waar iedereen kan leren, experimenteren en kennis en ervaringen kan delen. We mixen verschillende leerstijlen om iedereen een effectieve manier te bieden om nieuwe technologieën te leren kennen. En daarbij is een boel plezier hebben verplicht!

Regel #2: Kennis is als water, laat het vrijelijk stromen

Kennis moet vers zijn. Technologie evolueert immers snel. En die kennis moet snel gebruikt worden. Ongebruikte kennis wordt muf en waardeloos, net als water dat te lang in een glas zit. Om kennis vers en nuttig te houden, moet ze voortdurend worden ververst, moet er nieuwe inhoud aan worden toegevoegd, en moet ze actief worden gebruikt, besproken en gedeeld. Kennis moet, net als water, voortdurend stromen. Durf daarom af te wijken van de gebaande paden. Gebruik daarom meerdere vormen en kwaliteiten van kennis vastleggen en actief delen. Een discussie, een demo of een code walkthrough biedt bijvoorbeeld al veel interessante kennis. In de woensdagavondtraining ontdekten we zelfs dat het bespreken van een incompleet prototype of ruw idee voor de deelnemers interessanter is dan een gelikte presentatie of demo. Het genereert discussie, interactie, voedt de nieuwsgierigheid en geeft ruimte voor nieuwe ideeën. En dat is precies waar het om draait!

Regel #3: Bied een platform, geen gesloten gemeenschap

Met een platform bedoel ik niet een softwareplatform, een app of andere vorm van technische ondersteuning. Dergelijke zaken staan namelijk niet garant voor succes. Ze bieden ondersteuning, maar zijn lege silo's die zonder proces niet succesvol zijn. Wat ik wel bedoel met een platform is een proces waar iedereen met minimale inspanning aan mee kan doen. De training vindt plaats op een vaste dag en tijd, op een vaste locatie. Meedoen is eenvoudig, kom gewoon langs en ga aan de slag.

Regel #4: Er zijn geen goeroes of newbies

Iedereen kan van iedereen leren. Senior professionals kunnen diepe kennis en brede ervaring delen, maar young professionals kunnen nieuwe onderwerpen aandragen die ze net op school hebben geleerd. Ze kunnen vragen stellen en discussie stimuleren die normaliter niet aan de orde komen. Het zijn dus niet alleen de seniors die de juniors wat leren. Een platform als deze training moedigt actieve kennisuitwisseling aan en verbindt professionals van alle niveaus. Iedereen moet zich veilig voelen om vragen te stellen, ideeën aan te dragen en kennis te delen.

Regel #5: Het is een proces, geen event, geen project en geen programma

Een event, leerproject en programma kunnen kennis en ervaring bieden, maar deze hebben een vast begin en eind. Na afloop stopt het leren ook. De Wednesday Evening Training gaat echter voortdurend door, voegt voortdurend nieuwe onderwerpen toe en verdiept onze kennis en ervaring in actuele onderwerpen. Discussie en hands-on experimenten voeden voortdurend de behoefte aan verdere verkenning. En dat voedt ook de agenda. We plannen per maand vooruit en bouwen zo voldoende flexibiliteit in om extra onderwerpen toe te voegen. Daarmee houden we het vuur continu brandende.

Regel #6: Manage niet, maar faciliteer, ondersteun, verbind en motiveer

Het lijkt misschien een nachtmerrie voor managers, maar aan de training liggen geen duidelijk gedefinieerde business case of deadlines ten grondslag. We doen niet aan deadlines, en niet aan deliverables en rapportages. De training is zelfsturend, het wordt helemaal georganiseerd door de deelnemers zelf. Wel leveren de sessies voortdurend resultaten op - kennis en daarmee waarde toegevoegd aan de onze community van professionals, ervaring met het gebruik van technologieën, en meer samenwerking tussen professionals. Hoe kan het management dan wel betrokken zijn? Welnu, door het proces en de deelnemers te ondersteunen, te motiveren en het gemakkelijker maken om mee te doen. En de samenwerking daadwerkelijk te belonen!

Uiteraard zijn de bovenstaande ‘rules of the road’ voortdurend in ontwikkeling. We evalueren regelmatig hoe we met elkaar samenwerken en hoe we dit kunnen verbeteren. En als we dat nodig vinden, passen we ons aan. Zo blijven we op de hoogte van nieuwe technologieën, verdiepen we onze kennis en ervaring. En bovenal: blijven we elke week veel plezier hebben!
job alert

Ontvang de laatste vacatures