Consultant Mathijs de Lepper heeft een achtergrond in de harde wetenschappen. Maar hij is pas echt als een vis in het water wanneer hij zijn zachtere, empathische skills kan inzetten. Toen hij een kans zag om young professionals te begeleiden in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling, stak hij dan ook meteen zijn vinger op.

‘Als ik terugkijk op mijn start bij Capgemini zijn twee momenten bepalend geweest. Het eerste vond plaats na mijn afstuderen, toen ik op het kantoor in Utrecht was voor een afspraak met een vriendin die hier werkte, een oud-huisgenoot.’

‘Dat moet ik misschien even uitleggen. Ik heb theoretische wiskunde gestudeerd en zit dus in de exacte hoek. Maar ik ga juist heel erg “aan” op het werken vanuit zachtere, interpersoonlijke skills. Ergens op het spectrum tussen die twee uitersten wilde ik mijn sweet spot zien te vinden. Die oud-huisgenoot werkte bij Capgemini in change management, precies die zachte kant die me aansprak. Samen verkenden we wat voor werk bij me zou passen.’

‘Het was dus geen sollicitatiegesprek. Maar toen ik in de lobby van het Capgemini-kantoor op mijn vriendin wachtte en om me heen keek, dacht ik: ik zie mezelf hier eigenlijk wel werken. Waarom, kan ik niet precies zeggen. De sfeer? De mensen? In elk geval een sterk gevoel. Alles viel op zijn plek.’

Wauw, dat wilde ik ook

‘Na de afspraak met mijn vriendin had ik bij Capgemini gesprekken met recruiters en managers, en in de zomer van 2019 kon ik aan de slag als consultant bij Invent. Dat is de adviestak van Capgemini; we slaan een brug tussen de strategische doelen van onze klanten en tactische overwegingen op IT-gebied.’

‘Invent begeleidt en ontwikkelt startende consultants in een programma van twee maanden dat The Institute heet. In stevig tempo ervaar je wat het inhoudt om consultant te zijn. Ik herinner me goed dat ik daar zat, samen met andere “Institutees”, en dat ik de leads bezig zag – ervaren consultants die ons vanuit hun ervaring coachten. Ik dacht: wauw, als ik dat ooit kan doen, dat lijkt me geweldig. Maar ja, voor die rol kom je meestal pas in aanmerking als je minstens vier jaar ervaring hebt, dus voorlopig was dit niet aan de orde.’

Meteen werken op echte projecten

‘Dat ik binnen twee jaar toch als lead mocht beginnen, is typerend voor Capgemini. Je kunt in dit bedrijf echt je eigen pad creëren. Get the future you want, dus. En dan niet ‘get’ in de passieve betekenis, dat je kansen krijgt toegeworpen. Nee, you have to go and get them. Dus toen er behoefte ontstond aan een nieuwe lead voor The Institute heb ik mijn ambities kenbaar gemaakt. Het balletje ging rollen en begin 2021 kon ik aan de slag. Dat was het tweede bepalende moment.’

‘The Institute is een value accelerator; een intensief programma waarmee young professionals zich voorbereiden op hun klantwerk. Het mooie is dat zij meteen aan relevante vraagstukken werken en direct waarde leveren. Ervaren collega’s uit de organisatie brengen kort-cyclische projecten in – meestal beslaan ze drie tot tien dagen – die de deelnemers van kop tot staart oppakken. Het verschil is dat zij niet rechtstreeks voor de externe klant werken, maar voor de interne collega. Zo doen zij in een veilige omgeving ervaring op. Al komt het ook voor dat een Institutee de uitkomsten zelf aan de klant presenteert.’

Echt vrienden maken

‘Als gezegd heb ik het programma zelf ook doorlopen. Een superleerzame tijd. Op wisselende locaties in Duitsland en Nederland – het was nog vóór corona – werkte ik met andere starters uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Samen volgden we trainingen, deden we projecten, werden we gecoacht. En intussen bouwden we een netwerk op. Je werkt niet alleen samen met de andere starters uit de groep, maar ook met ervaren collega’s uit binnen- en buitenland. Wat fijn is voor je latere werk bij Capgemini. Als je iemand nodig hebt, weet je altijd waar je moet zijn. Ik heb daar echt vrienden gemaakt, waar ik nog altijd veel aan heb.’

‘Als lead van The Institute observeer je de deelnemers en geef je ze individuele feedback. Een prachtige rol. Ik vind het fantastisch om nieuwe talenten te begeleiden en te laten groeien – zowel in hun professionele rol als op persoonlijk vlak. Zodat we bij Invent als groep hetzelfde hoge niveau van professionaliteit laten zien, maar nieuwe collega’s ook hun individuele kracht ontwikkelen. Die ontwikkeling vinden we als organisatie heel belangrijk, want young professionals zijn de toekomst van ons bedrijf.’

Adviseren op hoog niveau

‘Daarnaast heb ik meegeholpen bij de opzet van de Nederlandse tak van The Institute. Oorspronkelijk waren we onderdeel van de Duitse organisatie, nu moesten we zelf een organisatie op poten zetten, met een eigen programma. Uiteindelijk ben ik acht maanden lead geweest. In die tijd hebben mijn collega’s en ik kans gezien het programma uit te bouwen tot de kick-ass carrière-kickstarter die het nu is, en gingen we van 8 naar 23 deelnemers.’

‘Die groei past bij de ambitie van Capgemini Invent. We willen de komende jaren flink doorgroeien en The Institute speelt daarin een belangrijke rol. Young professionals die eraan deelnemen zijn immers in staat om klanten vanaf de start op hoog niveau te adviseren. Ik ben blij dat ik aan dat verhaal verbonden ben geweest. Het was precies wat ik zocht toen ik bij Capgemini kwam: een rol waarin ik mijn interpersoonlijke skills kon inzetten. En wat voor mij als lead gold, geldt ook in mijn huidige werk als senior consultant: als ik mensen kan helpen om een sterkere versie van zichzelf te worden en daarmee betere consultants te worden, dan doe ik dat met veel plezier.’
job alert

Ontvang de laatste vacatures