Via een starttraject voor young professionals begon Demi Imming haar carrière bij Capgemini. Ze ontwikkelt zich nu razendsnel als Cyber Security Consultant. ‘Ik kan nu dingen waarvan ik een halfjaar geleden dacht: hoe dóen ze dat toch zo snel?’

Prikkelende puzzels

‘Mijn belangstelling voor IT ontstond toen ik eerstejaars Forensic Sciences was. Vooral de technische kant van dat vak sprak mij enorm aan. Dus hakte ik de knoop door en begon ik na het tweede jaar aan de opleiding HBO-ICT, met een major in Network & Security Engineering. Al snel bleek dat dit de juiste keus was. Ik zat vaak te bouwen aan zelfgemaakte programmaatjes. Het puzzelen en het uitzoeken hoe ik iets kan laten werken, daar heb ik veel plezier in.’
‘Het pure programmeren ligt me minder. Dat is echt een vak apart. Je moet er ook goed tegen kunnen dat je dan telkens nieuwe errors tegenkomt. Dan blijkt er een puntkomma op de verkeerde plek te staan. Ik koos daarom voor security. De issues op dat gebied vind ik juist wél prikkelend. Er zit voor mij meer logica in. Je ontdekt bijvoorbeeld dat ergens een groot veiligheidsgat zit. En dat triggert me dan om er een mooie oplossing voor te verzinnen.’

Speciaal starttraject

‘Nog vóórdat ik vorig jaar afstudeerde, had een recruiter van Capgemini had mij al warm gemaakt om hier een starttraject voor young professionals te volgen, gericht op consultancyfuncties. Eerst was er een leuke kick-off op locatie, waarbij ik veel nieuwe collega’s leerde kennen. Daarna volgde een traject van twee maanden vol online workshops en trainingen. Over adviseren en troubleshooting, maar over soft skills als presenteren en solliciteren. Bij Capgemini word je namelijk gedetacheerd bij opdrachtgevers – en daarvoor moet je eerst zelf solliciteren. Heel fijn dat we hier goed op werden voorbereid.’
‘Omdat ik geen echte coder ben, was mijn plan om m’n computer skills te gebruiken in een minder technische rol. Zoals privacyconsultant. Maar tijdens een sollicitatie kwam naar voren dat ik technischer was dan ik dacht. En er was een mooie plek voor me in het team Identity & Access Management. We doen hier best technisch werk, maar meer op een grafische manier. Anders gezegd: ik werk ín een tool, in plaats van áán een tool. En dat blijkt een goede match te zijn.’

Niet normaal

‘Intussen ben ik aan de slag gegaan bij een chemiebedrijf in Arnhem. Samen met mijn teamleden vanuit Capgemini werk ik daar aan alles rondom identity en security. We zijn nu bezig aan een groot project om de onboarding verder te automatiseren. Voor nieuwe medewerkers moet er telkens van alles ingevoerd en geregeld worden, en daar gaat nu heel wat tijd overheen. Dankzij ons project kunnen HR-medewerkers straks vanuit één systeem heel makkelijk alle processen in gang zetten. Dat gaat hen veel tijd en moeite schelen.’
‘Als junior medewerker ligt mijn verantwoordelijkheid vooral in de uitvoering, zoals van de designs die de senior architect maakt. Ik zet die dan in elkaar met SQL. Verder doe ik ook veel aan datavalidatie, door data uit de oude interface te vergelijken met die in de nieuwe, en dan te zoeken naar een oplossing als er iets niet in orde is. Dit alles doe ik trouwens voor het grootste deel op afstand. Meestal werk ik vanuit huis, en één dag per week op het hoofdkantoor van Capgemini in Utrecht. En bij de opdrachtgever? Daar ben ik nog maar drie keer geweest. Ja, dat is best gek, ik heb de normale werksituatie nog nooit meegemaakt.’

Social call

‘In het begin was alles nieuw voor me, maar de begeleiding bij Capgemini is ontzettend goed. Iedereen krijgt allereerst een buddy, iemand die je op weg helpt bij allerlei praktische dingen, zoals hoe je de timesheet invult. En eens in de twee weken heb ik een gesprek met mijn talent reviewer. Die staat wat meer op afstand, geeft me feedback en volgt mijn ontwikkeling. Verder heb ik elke ochtend een soort social call met een paar collega's, onder wie een ervaren collega uit een ander chapter. Dat contact is zo gegroeid, en dat blijven we doen: even ’s morgen elkaar kort spreken en kijken of er wat speelt en of iemand ergens hulp bij nodig heeft.’

Onbeperkt ontwikkelen

‘In de IT speelt advies en consultancy echt een grote rol, veel groter dan ik vooraf had gedacht. Mijn functie is Cyber Security Consultant, maar ik ben nog vooral bezig met de praktische uitvoering van de adviezen. Gelukkig maar, want ik heb nog meer kennis en ervaring nodig om als consultant te kunnen optreden. Het is wel iets wat mij erg leuk lijkt, zodra ik eraan toe ben.’
‘Jezelf altijd blijven ontwikkelen, dat wordt bij Capgemini sterk gestimuleerd. Het zit in de cultuur. De mensen om mij heen nemen de tijd om me opbouwende feedback te geven. Ook zijn er onbeperkte mogelijkheden voor trainingen. Zo wil ik graag een cursus volgen om meer to the point te communiceren. En ik overweeg om meer met privacy te gaan doen – dat onderwerp trekt me enorm. In de tussentijd zie ik mezelf in ieder geval snel vooruitgaan en dagelijks iets nieuws leren. Ik kan nu dingen waarvan ik een halfjaar geleden dacht: hoe dóen ze dat toch zo snel?’
job alert

Ontvang de laatste vacatures