Een vernieuwend pensioenadministratiesysteem uitrollen, én een nieuwe uitvoeringsorganisatie. Voor deze ambitieuze plannen zocht Capgemini iemand met veel ervaring in de pensioenuitvoering. En die vooral wist hoe het níet moest. Sindsdien zet Ruud Grossfeldt (34) zijn ervaring in om de processen van Capgemini’s systeem te ontwerpen en verbeteren.

“Geschiedenis, vooral op militair vlak. Dat is wat me al van jongs af aan fascineert. In Utrecht studeerde ik daarom (militaire) geschiedenis met bestuurskunde als tweede studie. Maar helaas, er bleek geen droog brood in te verdienen. Na wat omzwervingen belande ik via de detachering in de pensioenwereld, waar ik zo’n zeven jaar verschillende rollen vervulde. Medio 2019 kwam ik in het vizier van Capgemini. Ik wist meteen: dít is wat ik zoek.”

Het project

“Bankieren doe je tegenwoordig online. En ook je verzekeringen heb je met een paar klikken ingezien of aangepast. Maar de pensioenwereld loopt achter als het op digitalisering aankomt. Voor veel onderdelen van de administratie is papierwerk eerder regel dan uitzondering. Om dat gat te dichten, werken we hier aan een heel nieuw en volledig digitaal platform.”

Van rol naar rol

“In het eerste jaar tekende ik als Business Analist alle administratieve processen uit. Daarna heb ik zo’n acht maanden geholpen in de uitvoering. Nu fungeer ik als Business Analist eigenlijk als een soort vertaler tussen beide werelden: de gebruikers en de bouwers. Ik schrijf de wensen van de mensen die ermee werken zo uit, dat onze software engineers het kunnen maken.”

Wereldbaan

“Ook qua samenwerking schakel ik tussen verschillende werelden, of nou ja, landen. Vanuit ons kantoor in Utrecht – en het laatste jaar ook vanuit huis – werk ik intensief samen met teams in Vietnam, India en Polen. Dat is uitdagend en lang niet altijd eenvoudig, maar het internationale karakter geeft een bijzondere dynamiek aan het werk en dat vind ik heel tof. Het reizen ligt nu al een tijd stil natuurlijk, maar ik hoop dat ik, als de restricties worden opgeheven, mijn team in Vietnam kan bezoeken.”

Orde van de dag

“Op een doorsnee dag parkeer ik mijn fiets iets voor achten voor Capgemini Utrecht. Precies op tijd voor de eerste call met het IT-team in Vietnam. Zij leggen de laatste hand aan een UPA-functionaliteit, en hebben nog een paar laatste vragen. Een halfuur later volgt een call met de business vanuit Nederland, waarin we de laatste verstoringen bespreken. Om negen uur begint mijn daily; een dagstart met alle business analisten die actief zijn op het pensioenproject.”

“Deze ochtend heb ik een pre-refinement met Vietnam. Hierin leg ik uit wat ze moeten bouwen en wat de verwachtingen zijn. Enkele dagen later volgt dan de refinement. Na de lunch heb ik tijd ingepland om verder te werken aan mijn user stories of voor overleg met andere business analisten binnen het project. Samen bedenken we dan wat de oplossingsrichting voor een probleem moet zijn. Verder besteed ik tijd aan twee deelraden van de ondernemingsraad waar ik bij ben aangesloten. Op de agenda staat bijvoorbeeld het nieuwe pensioenstelsel en de gevolgen daarvan voor het pensioenfonds van Capgemini. Rond half zes fiets ik naar huis en ga ik nog even sporten.”

Leren en certificeren

“Naast mijn werk besteed ik veel tijd aan studie. Capgemini biedt legio mogelijkheden om je te ontwikkelen. Dit ruime aanbod was voor mij een belangrijke reden om voor deze werkgever te kiezen. Ik mag allerlei trainingen en cursussen volgen op het gebied van Business Analyse. Zo haalde ik certificeringen vanuit BCS op het gebied van procesmodellering en requirementsanalyse en volg ik op dit moment een training over SAFe Agile. Daarnaast hebben we een online leerplatform met allerlei cursussen, zoals de SQL-training die ik volgde.”

Tip

“Zonder IT-achtergrond lijkt de stap naar een bedrijf als Capgemini voor veel mensen onhaalbaar. Maar als je een gezonde probleemoplossende blik hebt, analytisch bent ingesteld en interesse hebt in IT, dan kan het gewoon. Daarvan ben ik het levende bewijs.”
Word jij ook zo enthousiast bij lezen van deze informatie?
job alert

Ontvang de laatste vacatures