Integraties kunnen een flinke pain in the ass zijn die veel tijd en resources opslokken. Een strak integratieplatform maakt dan een wereld van verschil. Daarom zet onze Integration Consultant Ling Ko graag even een spotlight op Oracle Integration Cloud, een echte voorloper onder de cloud-based integratieplatforms.

Oracle is natuurlijk een wereldwijde speler, maar toch blijft een van hun producten nog wat ondergesneeuwd: Oracle Integration Cloud (OIC). Toegegeven, het is ook zeker niet het enige cloud-based integratieplatform. Denk bijvoorbeeld aan die van IBM, MuleSoft en Dell Boomi. Maar Oracle heeft dan weer het voordeel dat het ook veel andere capabilities biedt, zoals process automation, tools om mobiele en web applicaties te bouwen en zelfs een chatbot.

Daar komt bij dat onderzoeksbureau Gartner vorig jaar opnieuw de positie van cloud-based integratieplatforms in kaart heeft gebracht. Daaruit bleek dat OIC nog steeds een van de absolute voorlopers in dit veld is.

Praten over Oracle Integration Cloud

Niet voor niets hield ik op 22 juni met mijn collega’s Pulkit Mathur en Viraj Nair een Tech Talk over OIC. Samen lieten we zien wat hiervan de mogelijkheden zijn. Hoe gebruiksvriendelijk het is bij het tackelen van de integratie van legacy systemen en on-premise én cloudproducten, bijvoorbeeld. Hoe goed OIC kan helpen bij de uitdaging van de complexiteit van hybride applicatielandschappen. En welke voordelen het biedt omdat het cloud-based is – iets wat steeds meer klanten willen. Voor de liefhebber, en vooral iedereen die nog onbekend is met OIC, vat ik hier de belangrijkste voordelen van dit platform nog even samen.

1. Makkelijke integratie met pre-built adapters

Data-mapping en uitwisseling tussen systemen zijn twee van de belangrijkste uitdagingen bij grote integraties. OIC helpt de gebruiker daarbij met pre-built adapters. In mijn ogen een van de gaafste onderdelen van het platform. Waarom? Ze zijn er zowel voor Oracle-producten, maar ook voor veel non-Oracle-applicaties. En het zijn er heel veel!

Zo zijn er adapters voor grote ERP-systemen als Oracle E-Business Suite, Siebel, PeopleSoft en JD Edwards, alsook Oracle Sales Cloud, Oracle Marketing Cloud en Oracle ERP Cloud. Daarnaast zijn er adapters voor non-Oracle-applicaties als Salesforce, ServiceNow, SAP, en social media als LinkedIn, Twitter, Facebook en Slack.

2. Meer tijd voor makkelijker ontwikkelwerk

Omdat OIC cloud-based is, heb je geen omkijken meer naar tijdrovende dingen als provisioning en het up-to-date houden van je software. Hierdoor blijft er meer tijd over voor het daadwerkelijke ontwikkelwerk.

Dat ontwikkelwerk is ook een stuk simpeler, omdat de gebruikersinterface van OIC zo ontzettend intuïtief werkt en heel low-code is. Bij klanten waar we wél met OIC werken, merk ik dat hierdoor business developers veel nauwer betrokken zijn bij de ontwikkelkant. Dit bespaart organisaties die met OIC werken weer tijd en geld.

3. De klant bespaart kosten

Ik noemde het al, maar het is natuurlijk een voordeel op zich: kostenbesparing. Die winst zit hem ook in het pay-per-use model van OIC. Zoals gewoonlijk bij cloud-computing betalen klanten alleen voor wat ze daadwerkelijk gebruiken. Dat geldt voor het dataverkeer, maar ook voor aanvullende Oracle Cloud-diensten als Oracle Database en API Gateway.

4. Snelle integratie en meer business value

En waar iedereen die zich met integraties bezighoudt natuurlijk op aanslaat: OIC helpt je om jouw werk sneller en beter te doen. Dankzij goede aansluiting op andere diensten van Oracle kun je snel integraties ontwikkelen. Met Oracle Functions bijvoorbeeld – een serverless platform dat steeds meer terrein wint – maar ook met API Gateway en Autonomous Database, om er een paar te noemen. En ook dit is weer winst voor de klant: door snelle integratie heb je een kortere time-to-market en voeg je dus ook sneller meer business value toe.

5. Veiligheid staat altijd voorop

Tot slot hoef je ook niet huiverig te zijn voor een gebrek aan veiligheid bij cloud-based services. Met Oracle’s ‘safety first’-benadering wordt data in de cloud grondig beschermd tegen inbraken en aanvallen van buitenaf. Gebruikers bepalen zelf welk datacenter ze gebruiken, en als ze dat willen, komt data zelfs op een aparte, ‘dedicated’ infrastructuur te staan die je niet deelt met andere afnemers. Ook dit past weer in de trend van klanten die steeds meer van on-premise producten overstappen naar de cloud.

Bekijk de Tech Talk van Ling, Pulkit en Viraj over Oracle Integration Cloud

Aan de hand van een klantcasus laten Ling, Pulkit en Viraj zien hoe met je Oracle Integration Cloud de mooiste integraties ontwikkelt. De hoofdboodschap van deze talk: Met OIC integreert het allemaal lekker met elkaar.

Over Ling, Pulkit en Viraj

Ling Ko is als Senior Integration Consultant bij Capgemini al ruim zes jaar betrokken bij alles wat maar raakt aan Oracle Integration. In haar vrije tijd verdiept ze zich in nieuwe technologieën, reist ze – buiten coronatijd dan – graag de wereld over en rent ze marathons.

Pulkit Mathur heeft als Solutions Architect bij Capgemini een uitgebreide achtergrond in integratie. Leg hem legacy of de allernieuwste systemen voor, en hij integreert ze. Vind je hem niet achter een scherm, dan dagdroomt hij over exotische reisbestemmingen.

Viraj Nair is Senior Consultant bij Capgemini en heeft meer dan twaalf jaar ervaring met enterprise integratieplatforms.
Wordt jij ook aangetrokken door zulke trajecten?
job alert

Ontvang de laatste vacatures