Ontmoet onze collega Jeanine Buckens, lid van het core team van onze Rainbow Community

“Ik werk nu al zo’n 6 jaar als Business Analist binnen Capgemini en zit in het lead core team van onze Rainbow Community.”
Jeanine Buckens

Wat was voor jou de aanleiding om een Rainbow community op te starten binnen Capgemini Nederland?

“In 2018 was de Pride Amsterdam en zag ik veel boten van klanten en concurrenten van Capgemini deelnemen. Toen dacht ik ‘Waarom hebben wij geen boot van Capgemini?’ Een half jaar later ontmoette ik Georgios, een collega, en we kwamen in gesprek over LGBTIQ+ binnen Capgemini. Hij heeft een vriend en ik heb een vriendin. Al pratend kwamen we tot de conclusie dat collega’s soms rolmodellen missen. En ook doordat er, soms onwetend, voorzichtigheid was vanuit de organisatie om open over jezelf te zijn bij klanten. Georgios en ik zijn verder gaan praten met HR en hebben in 2019 een eigen LGBTIQ+ community opgezet. Er sloten zich al snel een aantal collega’s aan, en er komen nog steeds elke maand collega’s bij. Inmiddels zijn er zo’n 50 mensen actief lid.”

Voor wie is deze community?

“De Rainbow Community is voor iedereen die ervaringen wil delen of ervaringen wil horen van andere LGBTIQ+’ers binnen de organisatie. Bovendien hebben we ook zogenoemde ‘allies’, dit zijn mensen die zelf niet homo/lesbisch/trans/etc. zijn, maar die de community supporten. Ik vind dit persoonlijk erg belangrijk, dat geeft mensen het vertrouwen dat zij zichzelf kunnen zijn.”

Wat willen jullie bereiken met deze community?

“Een plek waar je jezelf kunt zijn, ongeacht je geaardheid, geslacht, voorkeur etc. Je moet open over jezelf durven zijn, zonder blokkades te voelen omdat je ‘iets achterhoudt’. Om deze veilige open plek te creëren is vertrouwen en support vanuit de gehele organisatie nodig. Ik vind het belangrijk dat mensen met elkaar in gesprek gaan, zodat ze elkaar leren begrijpen en open staan voor een andere view dan die je zelf hebt. Vaak zie je nog zogenoemde ‘unconscious bias’, ofwel onbewuste vooroordelen. Zo hoor je dat mensen onbewust een ander kwetsen door een ‘grapje’ te maken. Het zou zonde zijn als iemand hierdoor dichtklapt. Volgens mij is het belangrijk om elkaar vragen te durven stellen en open een gesprek in te gaan, zodat iedereen zichzelf durft te zijn.”

Heb je nog een tip voor de lezers van dit interview?

“Durf jezelf te zijn, ga in gesprek! Je uniekheid maakt je mooi; dat moet je niet verbergen. En aan alle niet-LHBTIQ+’ers: Ga in gesprek en stel vragen. Er bestaan geen domme vragen, belangrijk is om met elkaar open in gesprek te gaan.”
job alert

Ontvang de laatste vacatures