Een bloeiende loopbaan, prachtige dochter én intensieve danshobby. Business analist Jaela Malats combineert het moeiteloos. Met dank aan Capgemini, waar ze nu twee jaar werkt. ‘Ik krijg hier de vrijheid om op míjn manier carrière te maken.’

‘Als business analist vorm ik de schakel tussen de business en techniek. Ik help klanten in de financiële sector met datamanagement, bijvoorbeeld om fraude op te sporen en informatie vindbaar te maken. Soms kiezen we ervoor een bestaande oplossing te finetunen, andere keren bouwen we een nieuwe oplossing from scratch. Het leuke aan dit werk? Binnen de strikte regels in de financiële sector proberen toch out of the box te denken.’

Dansen en data

‘In 2019 maakte ik via een vriendin kennis met kizomba, een Angolese dansstijl die vaak wordt gemixt met hiphop of latin. Blijkbaar heb ik er aanleg voor, want mensen zijn erg geïnteresseerd in mijn techniek. Al snel ging ik dansles geven en trad ik steeds vaker op bij festivals. In binnen- en buitenland. Dansen en mijn carrière bij Capgemini zijn twee uitersten: het expressieve en extraverte versus het denkwerk en de objectieve data. Ik vind het heerlijk om me na zo’n weekend weer op mijn werk te kunnen storten.’

Lekker in je vel

‘Sinds acht maanden combineer ik mijn carrière en danshobby met het moederschap. Toen ik mijn manager vertelde dat ik zwanger was, zei hij meteen: “Hartstikke leuk! Blijf je volle bak voor je carrière gaan of maak je liever even pas op de plaats?” Ik koos voor het eerste. Zonder twijfel. Ik wist dat ik door mijn verlof minder tijd had om mijn targets te halen, maar dat ontmoedigde me niet. Ik ben er supertrots op dat het me gelukt is. Dat is ook te danken aan Capgemini. Ik krijg hier de vrijheid om op míjn manier carrière te maken. De focus ligt op de mens; dat je als medewerker lekker in je vel zit.’
‘Met de komst van mijn dochter zijn mijn prioriteiten veranderd. Zij staat op nummer één. Ik wil dat ze over twintig jaar kan terugkijken op haar jeugd en ziet dat ze bij mij altijd vóór alles is gegaan. En dat gaat dus prima samen met een carrière bij Capgemini.’

Energie verdelen

In onze maatschappij bestaat een hardnekkig vooroordeel over – alleenstaande – moeders die carrière maken. Dat het niet hoort of niet samengaat. Mensen hebben er altijd een mening over. Ik vind dat je als moeder vrij moet kunnen kiezen hoe je het ouderschap en je carrière invult. Bij Capgemini wordt daar precies zo naar gekeken. Maak de keuze die je wilt maken, en ga daarvoor. Een van de manieren waarop ik het aanpak, is transparantie. Ben ik bijvoorbeeld met mijn dochter naar de huisarts? Dan meld ik dat bij het team en blijf ik telefonisch bereikbaar. Niemand die daar gebruik van maakt, trouwens. Ook verdeel ik mijn tijd en energie anders. Soms ben ik ’s nachts op voor mijn dochter en ga ik nog even werken. Niet omdat het moet, maar omdat ik energie overheb. Ik heb weinig slaap nodig.’

Blijven dansen

‘Mijn doel? Het zo ver mogelijk schoppen bij Capgemini. Mijn ambitie is om teamleider of manager te worden, zodat ik samen met een team het verschil kan maken bij de klant. De eerstvolgende stap is senior worden, daarna ga ik door voor managing consultant en de skills die daarbij horen. Blijven groeien dus, alert zijn op kansen en die met beide handen aangrijpen. En blíjven dansen, want ook dat geeft me energie.’
job alert

Ontvang de laatste vacatures