Of de referral-campagne van afgelopen jaar succesvol was? Nou en of! Dankzij tips van collega’s verwelkomde Capgemini honderden nieuwe talenten – en konden we 41.200 euro doneren aan Les Amis de Gambie, een stichting die in Gambia een kindertehuis gebouwd heeft en runt. In juli overhandigde Annet Harmsen, head of application services Nederland, een cheque aan voorzitter Sia Jongeneel van de stichting.

Een open mond van ongeloof. ‘Echt?’ En daarna: tranen. Sia en haar man Gert-Jan (die vicevoorzitter is) hadden alles verwacht, maar niet dit hoge bedrag. ‘Zo’n grote donatie hebben we nog nooit ontvangen.’ Ook de medewerkers van het kindertehuis, die het nieuws in Gambia via een videobelletje horen, slaken een kreet van verbazing.

Capgemini spaarde de donatie bij elkaar met een speciale editie van de jaarlijkse referral-campagne. Boven op de gebruikelijke bonus voor collega’s die nieuwe medewerkers aanbrengen, legden we van april 2021 tot april 2022 telkens ook 100 euro opzij voor ‘Les Amis’.

Zo leidde de campagne twee keer tot klinkend resultaat. Niet minder dan 412 talenten tekenden voor een toekomst bij Capgemini. En vermenigvuldigd met het sponsorbedrag betekende dit dus ook een waardevolle bijdrage aan het werk van Les Amis.

Onbetaalbare levensmiddelen

‘Absurd’, noemt Sia het bedrag. Maar ook: ‘zo fijn’. Want elke euro is hard nodig. ‘We runnen niet alleen een kindertehuis, we zetten ons daarnaast in voor de minderbedeelden uit de buurt. Bij beide activiteiten merken we hoe duur het leven voor de Gambiaanse bevolking is geworden.’

Sia en Gert-Jan verwachten het geld in de eerste plaats te besteden aan levensmiddelen. ‘Daar is nu grote behoefte aan. Armoede was al een probleem in Gambia. Maar door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne is eten voor veel mensen nu echt onbetaalbaar.’

En dan zijn er nog de kosten voor het runnen van het tehuis. Onderwijs, gezondheidszorg, belastingen en verzekeringen, bijvoorbeeld. Maar ook het onderhoud van de gebouwen en het terrein, en de salarissen van de Afrikaanse medewerkers. ‘Het kost allemaal heel veel geld.’

Andere toekomst

Behalve blijdschap was er nog een reden voor de tranen van Sia. ‘Ik dacht ook aan de toekomst van de stichting. Die ziet er anders uit dan ik altijd voor ogen had. Er is bij mij eind 2016 uitgezaaide eierstokkanker geconstateerd. Na een operatie en anderhalf jaar chemobehandelingen leek het beter te gaan, maar nu heb ik toch een serieuze terugval.’ Sia is opnieuw geopereerd en weer begonnen met chemobehandelingen.

Vanwege de gezondheid van Sia, die het tehuis in 2009 samen met Gert-Jan en vrijwilligers opende, heeft de stichting besloten geen nieuwe kinderen op te nemen. Maar de overige bestuursleden zetten de begeleiding van de huidige kinderen voort, ‘totdat de laatste bewoner het huis verlaat.’ En ook met de andere activiteiten gaat Les Amis tot die tijd gewoon door.

En als de opvangfunctie van het gebouw vervalt? ‘Een van de ideeën van de lokale medewerkers is om er dan een skills center te openen’, zegt Sia. ‘Met een keuken, een studieruimte en een werkplaats waar jongeren uit de omgeving technische vaardigheden kunnen aanleren. Deze mooie donatie is dus hoe dan ook belangrijk voor het voortbestaan van Les Amis.’

Gelijke kansen

Capgemini vindt het fijn om bij te dragen aan een betere toekomst voor kinderen. Ook met de komende referral-campagne gaan we dat doen. Dan steunen we JINC, de Nederlandse organisatie die zich inzet voor kinderen uit buurten met sociaaleconomische achterstand.

Via projecten in het hele land bouwt JINC aan een maatschappij waarin ieder kind dezelfde kansen krijgt. Dit is een doel dat goed past bij het motto van Capgemini, ‘Get the future you want.’ Dus werken we al langer mee aan verschillende projecten.

Met de nieuwe referral-campagne steunen we ‘Digitale Vaardigheden’, een project waarin kinderen op een speelse manier kennismaken met ICT. Voor iedere medewerker die wordt aangebracht door een collega, doneren we 100 euro aan dit project.

Les Amis de Gambie: een veilig thuis voor tientallen kinderen

Tijdens een reis in 2000 valt Sia Jongeneel als een blok voor Gambia en de hartelijke bevolking. Als ze hoort dat 66.000 kinderen in het West-Afrikaanse land opgroeien zonder hun ouders, besluit ze een stichting op te zetten en een tehuis te bouwen.

Met steun van sponsors biedt Les Amis de Gambie intussen aan 22 kinderen een warm en veilig thuis. Een duurzaam thuis, ook. De kinderopvang draait helemaal op zonne- en windenergie en heeft eigen watertappunten en een moestuin.

Les Amis zet zich daarnaast in voor de lokale gemeenschap. De stichting levert bijvoorbeeld voedselpakketten aan kansarme gezinnen. Ook bouwde ze watertappunten, waar nu zo’n 3.000 mensen gebruik van maken, en verbeterde ze een belangrijke verbindingsweg.

Tablets en wifi

Het contact tussen Capgemini en Les Amis ontstond rond 2010. Ernst van Dam, directeur Capgemini Academy, bracht dat jaar samen met zijn gezin kleding langs bij het tehuis. Daar bleek dat er ook behoefte was aan tablets voor de kinderen en aan een wifinetwerk.

De tablets leverde Capgemini zelf. Partner Aruba (onderdeel van Hewlett Packard Enterprise) zorgde voor netwerkapparatuur. En portfoliomanager Leon Caffa van Digital Workplace Services reisde met toenmalig collega Mathijs Braam naar Gambia om het netwerk aan te leggen. En de band tussen Capgemini en Les Amis? Die werd er alleen maar hechter van.

job alert

Ontvang de laatste vacatures