Linda Naber, SAP sustainability transformation expert, helpt bedrijven transformeren naar een duurzamere bedrijfsvoering en nieuwe businessmodellen. Met scherpe vragen, zachte hand en nieuwe technologieën leidt ze klanten naar de toekomst.

‘SAP biedt veel aanknopingspunten voor een duurzamere bedrijfsvoering en is een belangrijke aanjager voor het implementeren van nieuwe businessmodellen. Zo kan de software kan inzicht geven in de CO2-uitstoot van het bedrijf, maar ook helpen om slimmere beslissingen te nemen, zodat CO2-uitstoot wordt voorkomen. De nieuwe innovaties van SAP en gerelateerde software breng ik onder de aandacht van klanten.’

In goede banen leiden

‘Veel bedrijven gaan met SAP om als met een zolder die je steeds verder volstouwt. Op een gegeven puilt die ruimte met SAP-toepassingen zo uit dat ze echt moeten opruimen. Als SAP sustainability transformation expert help ik bedrijven daarbij. Voor de toekomst is het natuurlijk nog beter om die ongebreidelde groei in goede banen te leiden, dus kijk ik met bedrijven ook naar het grotere plaatje.’

Traceerbaar maken

‘Het leuke aan dit werk vind ik dat elke klant zijn eigen wensen en mogelijkheden heeft. Een klant in de agrisector bijvoorbeeld helpen we grondstoffenstromen met SAP traceerbaar te maken. Deze veevoerproducent maakt ook veel biologisch voer, en stemt dat zoveel mogelijk af op de wensen van duurzaam ondernemende boeren. De boer kan dus tot in detail bepalen wat in het voer gaat – extra eiwitten, of antibiotica. Ik kijk mee hoe het proces zo ingericht kan worden dat grondstoffenstromen traceerbaar zijn – wat nodig is voor regelgeving en certificeringen – en hoe we SAP hierbij het beste kunnen inzetten.’

In beeld brengen

‘Met technologieën als machine learning en de cloud is het een spannende tijd voor veel bedrijven. Ze vragen zich af: wat kan ik ermee? En als ik nu niks doe, mis ik dan de boot? Ik help ze de kansen te zien: hoe ze met nieuwe technologieën kosten kunnen besparen en veiliger kunnen werken. Met machine learning wordt onderhoud van een windmolenpark op zee bijvoorbeeld goedkoper en veiliger. Monteurs worden alleen op pad gestuurd als het écht nodig is. Ook wijs ik bedrijven op de beperkingen.’

Klanten uitdagen

‘Durf, dat heb je nodig als je dit werk doet. Als business transformation expert moet je bedrijven scherpe vragen stellen: waar wil je naartoe in de toekomst? Hoe kun je je businessmodel aanpassen? Wil je alleen je bedrijfsprocessen aanpakken, of ben je bereid om verder te kijken? Dus: wil je alleen een deel van de zolder opruimen, of ben je bereid om de hele ruimte onder handen te nemen? Daarvoor haak ik dan ook collega’s van andere afdelingen aan, van Business Analisten en Insights & Data.’

Verbinding maken

‘In deze rol ervaar ik veel vrijheid om me te ontwikkelen en mijn visie uit te dragen. Ik ben relatief jong voor deze positie. Mijn passie voor duurzaamheid viel op en ook hoe ik collega’s hierin meenam. Mijn toekomst bij Capgemini heb ik nog niet uitgekristalliseerd. Mijn belangrijkste drijfveer is dat ik zingeving vind in mijn werk. De purpose van Capgemini, Unleashing human energy through technology for an inclusive and sustainable future, is me dan ook op het lijf geschreven.’
job alert

Ontvang de laatste vacatures